Fotovoltaická elektrárna 

komu se vyplatí a komu ne

Prosinec 2023

Fotovoltaické elektrárny (FVE) se v posledních letech i v České republice těší stále větší oblibě. Není divu, přestože ceny elektřiny už o něco klesly, jejich pokles na úroveň roku 2021 se už nepředpokládá a FVE nabízí možnost na jejích nákladech ušetřit. Kromě toho FVE navíc poskytují domácnostem větší soběstačnost a přispívají k ochraně životního prostředí. A v neposlední řadě je vyšší zájem o FVE podporován i lepší dostupností vhodných komponent, poklesem cen fotovoltaických panelů a podporou ze strany státu.

Kdo by se měl zajímat o FVE?

Budeme-li se bavit o domácnostech, dá se obecně říct, že nejvíc se FVE vyplatí především těm s roční spotřebou elektřiny vyšší než alespoň 2,5 MWh. To odpovídá zhruba spotřebě čtyřčlenné rodiny. Další podmínkou je, aby domácnost měla vhodnou plochu pro instalaci FVE, v ideálním případě střechu se sklonem 30 až 45 stupňů a orientací na jih, případně jihovýchod či jihozápad,.

Výhody FVE

Snížení nákladů na elektřinu

FVE mohou domácnostem výrazně snížit náklady na elektřinu. Pokud je FVE správně navržena a instalována, může si domácnost po většinu roku vyrobit dostatek elektřiny pro své vlastní potřeby. V takovém případě se domácnost stává energeticky téměř soběstačnou a nemusí platit za dodanou elektřinu od distribuční společnosti.

Zvýšení hodnoty nemovitosti

Fotovoltaická elektrárna může významně zvýšit jak užitnou, tak tržní hodnotu nemovitosti.

Příspěvek k ochraně životního prostředí

FVE je čistý zdroj energie, který přispívá k ochraně životního prostředí.

Zvýšení komfortu

FVE může domácnostem poskytnout nezávislost na dodávkách elektřiny od distribuční společnosti. To může být výhodné zejména v případě výpadku proudu.

Možnost prodeje přebytků elektřiny

Domácnosti, které mají FVE s baterií, mohou v letním období, kdy je výroba vysoká, prodávat přebytečnou elektřinu do distribuční sítě. To může kompenzovat náklady na elektřinu nakupovanou v zimě, kdy je vlastní výroba díky nízkému slunečnímu svitu nedostatečná.

Výhodná investice

Investice do vlastní FVE je bezpečnější a může být i finančně výhodnější než u většiny klasických finančních investičních nástrojů.

Nevýhody FVE

Vysoká počáteční investice

FVE je pro většinu domácností poměrně drahá investice. Pořizovací cena se i při využití dotací obvykle pohybuje v řádech stovek tisíc Kč. Výjimku tvoří speciální dotační programy, jako např. Nová zelená úsporám light, obecně známější jako "Solární ohřev vody pro seniory"

Omezení v případě zastínění

FVE je citlivá na stínění. Pokud v průběhu dne dochází k zastínění panelů, jejich výkon výrazně klesá. Čili pokud máte dům vedle kostela nebo za plotem u souseda na zahradě vévodí stoletý ořech, může to být problém.

Kolísání výkonu během roku

V našich zeměpisných podmínkách počítejte s tím, že v létě budete mít vyrobené energie z FVE vždy nadbytek a zimě, kdy je málo slunečního svitu, naopak nedostatek. 

Nutnost údržby

FVE v průběhu životnosti vyžaduje kontrolu technického stavu, údržbu, revize a v případně poruchy opravy nebo výměnu komponent.

Jaká je návratnost FVE?

U vhodně navržené a dobře nainstalované FVE se za ideálních podmínek návratnost pohybuje v rozmezí 7 až 12 let. V případě, že je FVE podpořena dotací z programu Nová zelená úsporám, může se návratnost snížit až na 5 let. Ideálními podmínkami se v tomto případě rozumí vhodná orientace a sklon střechy a především správné dimenzování. Velikost FVE by měla vycházet ze spotřeby domácnosti, aby maximum vyrobené elektřiny bylo možné přímo spotřebovat

Pro koho FVE vhodná není?

FVE se nevyplatí těm, kdo mají nízkou spotřebu elektřiny, nebo těm, kdo žijí v oblasti s omezeným slunečním svitem. FVE není vhodná ani pro ty, kdo nevlastní nemovitost, na níž by mohli FVE umístit. Pro nájemce nese pořízení fotovoltaické elektrárny komplikace a finanční riziko, protože nad danou nemovitostí nemají kontrolu. 

Závěr

Fotovoltaická elektrárna je zajímavou investicí, která může domácnostem přinést řadu výhod. Je však důležité pečlivě zvážit všechny faktory, které ovlivňují využitelnost, pořizovací náklady a návratnost FVE. Před konečným rozhodnutím je proto vhodné provést důkladnou analýzu a zhodnotit výhody a nevýhody této investice s ohledem na vaše konkrétní okolnosti.


Uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny? Zavolejte mi, nebo napište a přijďte se poradit dřív, než učiníte rozhodnutí.