Kdy je nejvhodnější doba k prodeji nemovitosti

Prosinec 2021

Prodej nemovitosti je vážné životní rozhodnutí. Pokud o tomto kroku uvažujete a chcete ji navíc prodat dobře, je dobré neponechat nic náhodě a prodej si dobře naplánovat. Pak Vás určitě bude zajímat, kdy je pro její prodej ten nejvhodnější čas. Je lepší prodat ihned, nebo raději počkat na vhodnější dobu? A kdy ta vhodnější doba je? 

Půjdou ceny vzhledem k současné situaci dolů nebo ne? O kolik a na jak dlouho? Bude se lépe prodávat na jaře nebo na podzim? Má smysl řešit prodej nemovitosti v zimě? Jak dlouho bude prodej trvat? To jsou nejčastější z mnoha otázek, na které prodávající hledají odpovědi. Pojďme se si na ně společně odpovědět. 

Vývoj cen

Poměrně dlouhou dobu neměl vývoj cen na plánování doby prodeje nemovitosti příliš velký vliv. Ceny rostly několik roků téměř nepřetržitě, někdy pomaleji, jindy rychleji, ale stále rostly a rostly. Překvapivě to platilo i po celé poslední dva roky, přestože v souvislosti s poklesem ekonomiky díky pandemii naprostá většina ekonomů po celou dobu téměř s jistotou předpovídala jejich strmý pokles. Tyto prognózy se ale doposud nenaplnily a čím déle nucené přibrzdění ekonomiky trvá, tím více se další prognózy jednotlivých odborníků rozchází. Většina z těch seriózních se dnes přiklání spíše k názoru, že s největší pravděpodobností už by nemělo dojít k výraznému propadu cen nemovitostí, pouze k jejich dočasné stagnaci nebo maximálně k přechodnému menšímu poklesu s následným dalším růstem. Z tohoto pohledu by vyplývalo, že s prodejem nemovitosti není nutné spěchat a prodávat ukvapeně za každou cenu, ale také není nač vyčkávat. 

Kdy se prodává nejvíc

V tomto ohledu je díky statistikám prodeje celkem jasno. Nejvíc nemovitostí se obvykle prodává na jaře a pak na podzim a před koncem roku. Dům prosvětlený nízkým sluncem i svěže zelená zahrada působí na fotkách v inzerátu i při prohlídce přívětivěji než v ponurém zimním počasí s půl metrem ležícího sněhu. V létě zase bývá období dovolených a odpočinku, které mnoho lidí nechce obětovat na hledání nové nemovitosti. To ovšem neznamená, že léto nebo zima jsou pro prodej nemovitost nevhodné. V tomto relativně klidnějším období může zase Vaše nemovitost naopak lépe vyniknout a rychleji oslovit potenciálního kupce právě díky menšímu počtu adekvátních nabídek na trhu. 

Kdy začít

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že úspěšnému prodeji nemovitosti by měla předcházet její pečlivá příprava. Jak dobře připravit nemovitosti k prodeji, aby se prodala rychleji a za vyšší cenu, se dočtete zde. A jak příprava, tak i vlastní prodej nějakou dobu trvá. Nejrychlejší to bývá u bytů, obvykle několik týdnů od zveřejnění inzerátů. U rodinných domů a pozemků je to obvykle několik měsíců, u některých komerčních nemovitostí to může trvat ještě déle, než se najde vhodný zájemce. V každém případě je potřeba s tím při plánování prodeje počítat a začít s přípravou včas, abychom se s inzercí a vlastním prodejem trefili přesně do toho období, které jsme si vybrali.  

Pokud potřebujete s časovým harmonogramem a jednotlivými kroky prodeje Vaší nemovitosti poradit, rád Vám s tím pomohu.