Potřebuje mobilní dům stavební povolení?

Září 2020

Popularita mobilních domů v posledních letech roste. Stále častěji si je lidé pořizují nejen k rekreaci, ale i k trvalému bydlení. A to buď jako startovací bydlení, nebo naopak bydlení na stáří. Oblíbené jsou především moderní typy mobilní domů pro relativně slušný komfort bydlení při poměrně nízké pořizovací ceně v porovnání s klasickým domem. Co musíte vyřídit pro umístění mobilního domu na svém pozemku?

Jak na mobilní dům nahlíží zákon

Ať už se jedná o mobilní dům vybavený tažnou ojí a koly, nebo o modulový dům, který na pozemek umístí jeřáb, podle zákona je to výrobek, plnící funkci stavby. Výrobek plnící funkci stavby spadá do režimu stavebního zákona. Pokud by byl mobilní dům využíván pro bydlení nebo pro rekreaci (což obvykle je), vztahují se na něj stejná pravidla jako pro stavbu rodinného domu. Pravidla se týkají světlé výšky místnosti, šířky chodby, energetické náročnosti, plochy místností. Výrobek musí splňovat hygienické normy a předpisy požární bezpečnosti. 

Co vyřídit, pokud si chcete zakoupit mobilní dům

Stavební povolení na mobilní dům sice není potřeba, ale vyřizování povolení se stejně nevyhnete. Protože jde o výrobek, plnící funkci stavby, je pro jeho umístění na pozemku vyžadován souhlas s umístěním stavby od příslušného stavebního úřadu, který posuzuje výše uvedené podmínky a další okolnosti jako soulad s uzemním plánováním. Vaše kroky tedy povedou na stavební úřad. Stavebnímu úřadu předložíte žádost o vydání územního souhlasu, doložíte vlastnické právo k pozemku a dokumentaci k mobilnímu domu. Potřebovat budete i vyjádření od technické a dopravní infrastruktury v místě. 

Po kladném vyřízení územního souhlasu již můžete mobilní dům umístit na pozemek a užívat. Není třeba žádná kolaudace ani zápis do katastru nemovitostí. 

Mobilní domy a hypotéka

Výrobci mobilních domů jsou si vědomi zájmu o tento typ bydlení a snaží se jej podporovat. Na trhu se tak dnes už začínají objevovat i mobilní domy, které je možné zkolaudovat a získat na ně číslo popisné. V takovém případě už se ale na dům vztahují i předpisy ohledně daně z nabytí nemovitosti a daně z nemovitých věcí. Výhodou naopak může být , že je možné na takovýto "mobilní" dům čerpat hypoteční úvěr.