Prodej nemovitosti v exekuci

co byste měli vědět

Únor 2024

Ocitli jste se v situaci, kdy Vaše nemovitost spadla do exekuce? Nebo naopak uvažujete o výhodné koupi takové nemovitosti? Pak pozorně čtěte, přináším Vám klíčové informace, které Vám pomohou pochopit proces a možnosti, jak se v těchto situacích orientovat.

Je prodej nemovitosti v exekuci vůbec možný?

Pokud jde o nemovitosti v exekuci, jejich prodej za dodržení specifických podmínek možný je. V zásadě existují dvě možnosti:

Prodej v dražbě

Jako zcela samozřejmá se automaticky nabízí možnost počkat na prodej v nedobrovolné dražbě, kterou exekutor pověří jím vybraného a k takovému úkonu oprávněného dražitele. Tento způsob však má zjevné nevýhody nejen pro prodávajícího i kupujícího, ale také pro věřitele. Kromě zdlouhavého procesu, který obvykle trvá měsíce, zde hraje roli i ekonomická stránka. Pokud se nemovitost v dražbě prodá hned napoprvé, což je ta lepší varianta, může výsledná vydražená cena být o něco vyšší než vyvolávací. Ale výtěžek pro prodávajícího, potažmo pro uspokojení pohledávek věřitelů, bude snížen o náklady dražby, které nejsou zrovna malé a mohou tvořit až statisíce korun. Ještě horší je ale ta častější varianta, kdy se nemovitost v prvém kole dražby neprodá, protože zájemci předpokládají, že ve druhém kole půjde dražitel s cenou níž. Někdy jim to vyjde, jindy ne. V každém případě však náklady dražby budou vyúčtovány, ať se nemovitost prodá nebo ne. V případě, že se neprodá a náklady tedy není z čeho uhradit, načítají se k dluhu prodávajícího. Po pár dalších měsících pak můžete očekávat další kolo dražby, jejíž náklady, zase nejspíš v řádu statisíců, budou opět vyúčtovány na vrub prodávajícího, ať se prodá, nebo ne. Takhle se to může opakovat několikrát a každé další kolo dražby zvyšuje dluh prodávajícího za exekutorem, a tím snižuje částku pro uspokojení věřitelů. Náklady exekuce, k niž náklady na dražbu patří, totiž při rozdělování výtěžku exekuce mají před pohledávkami věřitelů přednost.

Prodej před dražbou

Existují však specifické případy, kdy je možné prodat nemovitost v exekuci přímému zájemci ještě před zahájením úkonů exekutora, směřujících k vyhlášení dražby. A přitom zcela legálně. To může celý proces prodeje nejen velmi výrazně urychlit, ale mohou na něm v konečném důsledku všichni zainteresovaní vydělat i finančně. Odpadnou náklady na dražbu, dlužníkovi se dluh nebude navyšovat o další budoucí náklady pokračující exekuce, kupujícímu se cena nezvýší příhozy ostatních zájemců a zůstane víc i na uspokojení pohledávek věřitelů. Pokud je tedy tato varianta možná a na nemovitost je zájemce o koupi, stojí to vždy minimálně za zvážení. Avšak základním předpokladem pro to, aby bylo možné o prodeji před dražbou vůbec začít uvažovat, je podle platné legislativy nutné splnění několika zásadních podmínek:

Pokud uvedené podmínky splňujete, Vaše šance na možnost prodeje před dražbou jsou poměrně slušné. Ale konečné rozhodnutí je z principu věci vždy na věřitelích a exekutorovi. Naopak kupní smlouva, která by přesahovala takto vymezený rámec podmínek, by byla automaticky právně neplatná.

Praktické rady pro zájemce o koupi

Koupě nemovitosti v exekuci může být výhodná, ale je důležitá důkladná příprava a musíte vědět, na co se už předem zaměřit:

Jak postupovat při koupi

Při zvažování koupě nemovitosti v exekuci je klíčové mít na paměti následující:

Jsem tu, abych pomohl

Ať už jste v pozici prodávajícího, řešícího existenční problémy s exekucí,  nebo kupujícího, uvažujícího o výhodné koupi nemovitosti v exekuci, rád Vám poskytnu odbornou radu a pomohu Vám najít řešení, které bude pro Vás nejlepší. S mým odborným pohledem, znalostmi a zkušenostmi, a s pomocí mého advokáta, který má s prodejem nemovitostí v exekuci bohaté zkušenosti, můžete čelit výzvám exekučního prodeje s maximální možnou jistotou.

Ať už uvažujete o prodeji nebo koupi nemovitosti v exekuci, zavolejte mi nebo napište, pomohu Vám.