Pronájem bytu bez starostí I

Váš průvodce k úspěchu 

Prosinec 2023

Pronájem bytu může být pro pronajímatele zajímavým zdrojem příjmu, ale je třeba se na něj dobře připravit. Existuje několik věcí, na které je třeba dát pozor, aby nedošlo k nepříjemnostem nebo dokonce k právním problémům. Pojďme se na ně podívat.

1. Nájemní smlouva: Důkladná a bezpečná

Nájemní smlouva je základním dokumentem, který reguluje vztah mezi pronajímatelem a nájemcem. Je nezbytné, aby smlouva byla přehledná, srozumitelná a obsahovala všechny důležité informace:

Doporučuji konzultaci s právním expertem, nebo alespoň s realitním makléřem, aby byla smlouva v souladu se všemi právními normami a chránila práva obou stran.

2. Prověření zájemců: Základ úspěšného pronájmu

Prověření potenciálních nájemců je klíčové. Doporučuji získat informace z registru dlužníků, insolvenčního rejstříku, centrální evidence exekucí a nestyďte se požádat o výpis z trestního rejstříku. V dnešní době o osobě a charakteru budoucího nájemníka také hodně vypoví jeho profily na sociálních sítích, proto rozhodně doporučuji si je prohlédnout. Tato opatření pomohou předejít nejen problémům s platbami či škodami na majetku, ale také nepříjemným překvapením v podobě zabavení Vašeho vybavení bytu exekutorem v rámci exekuce proti nájemníkovi.

3. Stav Bytu: Předpoklad kvalitního nájmu

Důkladná kontrola stavu bytu a zaznamenání jakýchkoli poškození či nedostatků do předávacího protokolu je nezbytná. Tento dokument by měl být součástí nájemní smlouvy a chrání práva obou stran. Přitom je v zájmu samotného pronajímatele, aby byt byl na pronájmem připraven v co nejlepším stavu. Urychlí to totiž pronájem a umožní požadovat vyšší nájemné. Ale nejen to. Když nájemci na začátku nájmu předáte byt po předchozím nájemníkovi nevymalovaný, těžko po něm pak můžete požadovat, aby jej po skončení nájmu na své náklady vymaloval. 

4. Stanovení Nájmu: Strategie a tržní realita

Stanovení správné výše nájmu vyžaduje dobrou znalost lokálního trhu a pochopení aktuálních cenových trendů. Zahrnuje analýzu nabídky a poptávky v dané lokalitě a bere v úvahu specifika nemovitosti jako je její velikost, stav, umístění a dostupné vybavení. Toto vám pomůže stanovit konkurenceschopnou cenu, která bude pro obě strany přijatelná a zároveň zajistí, že vaše nemovitost nebude dlouhodobě prázdná.

5. Kauce: Nástroj k zajištění důvěry

Výše jistoty (kauce) by měla reflektovat potenciální rizika a být v souladu s místními právními normami. Ideální výše jistoty je obvykle rovna jednomu až třem měsíčním nájmům. Tato částka by měla pokrýt možné škody nebo ztrátu příjmů v případě, že nájemce nesplní své závazky. Je důležité správně spravovat kauce, aby byly v souladu s právními předpisy a zároveň chránily vaše zájmy. Nezapomeňte také, že složená kauce musí být ze zákona úročena alespoň minimální zákonnou sazbou. Ta však není stanovena. Proto abyste se vyhnuli budoucím nepříjemnostem, dohodněte si férový úrok a uveďte jej do nájemní smlouvy. 

6. Zálohy na energie: Efektivní řízení a spravedlnost

Stanovení záloh na energie by mělo vycházet z realistického odhadu spotřeby, berouce v úvahu velikost bytu, počet obyvatel a typ vybavení. Je vhodné zvážit historickou spotřebu energií v daném bytě a přizpůsobit zálohy tak, aby odpovídaly předpokládané spotřebě a aktuálním cenám. Průhlednost a spravedlivé nastavení těchto záloh je klíčové pro dlouhodobě udržitelný a harmonický vztah s nájemcem. Základním předpokladem je i samozřejmost, že na zálohy musí navazovat pravidelné, průhledné a spravedlivé vyúčtování.

7. Odpovědnost za škodu: Prevence a řešení

Definování odpovědnosti za škody v nájemní smlouvě by mělo být přesné a konkrétní. Uveďte, za jaké typy škod je nájemce odpovědný a jakým způsobem bude náhrada škody probíhat, ale také cenový limit, do jehož výše si běžnou údržbu a drobné opravy hradí sám. Samozřejmostí by mělo být pojištění nemovitosti, které může pokrýt některé typy škod a snížit tak Vaše potenciální rizika.

8. Zánik Nájmu: Právní aspekty a flexibilita

Je důležité mít flexibilní, ale zároveň právně podložené podmínky pro ukončení nájmu. Mějte na paměti, že pokud je nájemcem soukromá osoba, tedy dle Občanského zákoníku spotřebitel, výpovědní lhůty a podmínky ukončení nájmu jsou striktně omezeny pouze na Občanským zákoníkem  vyjmenované případy. Vystěhování třeba i neplatícího nájemníka tak v některých případech nemusí být úplně jednoduché. Poskytnutí jasného a spravedlivého procesu pro obě strany v případě potřeby ukončení nájmu je zásadní pro ochranu práv a zájmů jak pronajímatele, tak nájemce.

9. Správa bytu: Efektivní management a možnosti

Nezapomeňte, že pronájmem se nezbavíte správy nemovitosti. Ta zahrnuje řadu aspektů od údržby a oprav až po komunikaci s nájemci a řešení problémů. Pokud si na to netroufáte, zvažte spolupráci s realitní kanceláří, která nabízí profesionální služby v této oblasti. Tato rozhodnutí by měla být založena na vašich osobních potřebách, čase, který chcete správě nemovitosti věnovat, a vaší ochotě řešit případné problémy.

Závěr: Pronájem jako příležitost a odpovědnost

Pronájem bytu může být efektivním způsobem, jak generovat příjmy. Důležitá je však dobře připravená a profesionálně zpracovaná nájemní smlouva a vědomí právních aspektů celého procesu. Pro majitele, kteří nemají předchozí zkušenosti s pronájmem nemovitostí, je často moudré zvážit svěření pronájmu realitnímu makléři. Profesionální realitní makléř vám může poskytnout cenné rady, pomoci v navigaci v právních otázkách a zajistit, aby celý proces proběhl hladce, bezpečně a efektivně.