Úschova kupní ceny

Prosinec 2020

Prodej nemovitosti je proces, který nějakou dobu trvá. Vzhledem k ochranné lhůtě pro zápis do Katastru nemovitostí je to od podpisu kupní smlouvy a uhrazení ceny kupujícím minimálně zhruba měsíc, pokud platí z vlastních zdrojů, s vyřizováním hypotéky i několik měsíců. To je doba, kdy kupující zaplatil, ale nemovitost stále ještě patří prodávajícímu. Co po celou tu dobu s penězi, které kupující zaplatil, ale prodávajícímu náleží až po zápisu kupujícího jako nového vlastníka v Katastru nemovitostí? Kdo je bude opatrovat?

Kam budou peníze schovány pro dobu převodu vlastnického práva na katastrálním úřadě, by si obě strany, jak kupující, tak i prodávající, měli ujasnit již při sestavování kupní smlouvy. Nabízí se celkem 4 možné varianty. Variantu, kdy by si kupující a prodávající předali peníze z ruky do ruky a tím byl obchod vyřešen, za variantu nepovažuji.

Banka

Každý z nás využívá denně služeb bank. Banky nabízejí možnost úschovy kupní ceny.  Z pohledu důvěry to vypadá nadějně, ale má to i své zápory. Bankovní instituce neumí úschovu listin, nemají moc flexibilní právní zázemí, cena úschovy se odvíjí od výše schované částky a nepřipraví vám návrhy kupních smluv, nelze ani moc připomínkovat smlouvy o úschově. V rámci důvěryhodnosti je jedná o instituci kontrolovanou ČNB a vklady na účtech jsou pojištěny. Ovšem je to také jedna z nejdražších variant. I přesto ji některé banky ji nechtějí vůbec poskytovat, protože z jejich pohledu to není zisková služba. 

Advokát

Advokát je nejčastěji využívaným schovatelem finančních prostředků, protože jeho služeb nejvíce využijete během celého procesu koupě. Většinou rovnou zajišťuje přípravu kupních smluv, stará se o administrativu spojenou s přepisem vlastnického práva na katastru, stejně tak i spolu s vámi sepíše smlouvu o advokátní úschově. Z toho důvodu bývá jeho odměna za úschovu daleko příznivější než u banky nebo notáře. Advokát ve většině případů i komunikuje s katastrálním úřadem v případě nějakých problémů v probíhajícím přepisu. Advokát je registrován u Advokátní komory, musí mít pojištění odpovědnosti alespoň na 5 milionů korun. Advokát ke každému případu zřizuje zvláštní bankovní účet, který je oddělen od jeho majetku.  Neručí za něj stát, avšak on sám v případě problémů ručí svým majetkem. 

Notář

Notáře lze z pohledu úschovy kupní ceny plně srovnat s advokátem, s tím rozdílem, že advokát si účtuje za své služby smluvní, tedy tržní cenu, zatímco notář je vázán vyhláškou a cena notářské úschovy je tak u něj daleko vyšší než u advokáta, srovnatelná s bankovní úschovou. Notář je registrován je pod Notářskou komorou a také nese odpovědnost jako fyzická osoba. Pozor na mýtus, že za notáře ručí stát. To platí pouze v zákonem taxativně vyjmenovaných případech, mezi než úschova peněz nepatří.

Realitka

"Nejlepší je to u nás, jako klient to máte." Toto heslo naštěstí už moc renomovaných realitních kanceláři nepoužívá. Dnes se snaží klientovi zajistit co nejbezpečnější obchod a mnoho realitních kanceláří má své advokáty, notáře, nebo spolupracující banky, kteří jim díky dlouhodobé kooperaci dávají nižší poplatky. V minulosti se stávalo, že realitní kanceláře schovávaly kupní ceny klientů na své běžné účty a pak s nimi občas jejich majitelé buď zmizeli, nebo třeba kvůli pohledávkám byl jejich účet zmrazen exekutory. Žádná seriózní realitní kancelář nebude mít problém s realizací úschovy kupní ceny dle vašeho výběru. Nový zákon o realitním zprostředkování realitním kancelářím navíc zakazuje poskytování vlastní úschovy klientům nabízet. Paradoxně ji však nezakazuje poskytovat, takže na přímou žádost klienta ji poskytnout mohou. Ovšem pouze v případě, že o to sami požádají jak prodávající, tak kupující. Nemohou k tomu kupujícího nutit. 

Proto stejně jako si chráníte své mobilní telefony, peněženky, domácnost, chraňte i své finance, za které prodáváte nebo kupujete nemovitost. Ne vždy se šetřit vyplácí.