Časté chyby při prodeji nemovitostí

Únor 2022

Je až zarážející, že při prodeji nemovitosti dělá spousta prodávajících stejné chyby, které je připravují o spoustu peněz. Víte proč? Protože nemovitost obvykle člověk prodává jednou, dvakrát za život a pokud s tím nemá zkušenosti, chybám se nevyhne. V tomto článku si uvedeme ty nejčastější z nich. Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Vyvarujte se chyb, které už udělali jiní před Vámi a nenechte se o své peníze připravit i Vy.

1. Podcenění vlastních schopností

Dobře prodat nemovitost není jako prodat staré kolo nebo vysloužilou sekačku na trávu. Je to obchod, při kterém jde o hodně peněz. Pokud uděláte chybu při prodeji starého kola nebo sekačky, můžete přijít o několik set nebo tisíc korun. Pokud uděláte chybu při prodeji nemovitosti, můžete přijít o statisíce nebo miliony.  Pokud zkušenosti s prodejem nemovitostí nemáte a chcete mít jistotu, že při prodeji neproděláte, máte dvě možnosti. Jedna z nich je, vybrat si nějakého dobrého realitního makléře a svěřit prodej jemu. Určitě se Vám to vyplatí, získáte tím nejen jistotu, čas a klidné spaní, ale pravděpodobně i víc peněz. Protože profesionální realitní makléř většinou dokáže prodat nemovitost rychleji a za vyšší cenu než samoprodejce. Takže i po zaplacení jeho provize většinou dostanete za svou nemovitost víc. Tou druhou možností je, naučit se to. K tomu by se Vám mohl hodit podrobný návod Jak prodat nemovitost bez realitky a neprodělat, který Vás celým procesem prodeje provede krok za krokem. 

2. Chybné stanovení prodejní ceny

Špatně stanovená prodejní cena je jednou z těch nejdražších chyb. Vždy a všude platí, že čas jsou peníze. Čím nižší bude cena, tím rychleji se prodá a naopak. Jenže když stanovíte příliš nízkou cenu, nemovitost se sice prodá velmi rychle, ale přijdete o statisíce. Když naopak stanovíte cenu příliš vysokou, o nemovitost nebude zájem a budete muset prodlužovat nebo obnovovat inzeráty, bude vás to stát další čas i peníze. Dlouhotrvající inzerát se okouká a později už o takovou nemovitost není zájem, takže budete muset zlevnit ještě víc a tím proděláte ještě víc. Při stanovení prodejní ceny není dobré spoléhat na ceny z inzerátů na podobné nemovitosti. Ceny v inzerátech bývají nadhodnocené a nemovitost se nakonec často prodá za cenu o dost nižší. Nevěřte také odhadům ceny od lidí, kteří nemovitosti neprodávají, např. od známých, kamarádů v hospodě apod. Nejpřesnější odhad tržní ceny nemovitosti Vám udělá realitní makléř, který se prodejem nemovitostí živí. Dobrý realitní makléř Vám ho udělá rád a navíc zdarma. Pokud ve svém okolí žádného takového neznáte, rád Vám s tím pomůžu.

3. Špatná prezentace nemovitosti

Jedna stará pravda říká, že první dojem prodává. K tomu není co dodat, snad jen to, že dobrý první dojem prodává dobře a špatný první dojem kupce nadobro odradí. Nepočítejte s tím, že dobrého kupce osloví inzerát s neurčitým popisem a s tmavými rozmazanými fotkami z mobilu na stojato, na nichž kromě nepořádku není nic pořádného vidět, nebo dokonce úplně bez fotek. Prohlédněte si pro inspiraci inzeráty úspěšných realitních makléřů a realitních kanceláří a vyberte z nich ty, které by Vás samotné zaujaly, kdybyste chtěli nemovitost kupovat. Uvidíte krásně připravené, čisté, prosvětlené a perfektně uklizené nemovitosti, jasné a srozumitelné popisy, profesionální fotky, videoprohlídky, 3D prohlídky apod. Proč myslíte, že to všechno dělají, vždyť taková prezentace i samotná její příprava určitě stojí dost času i peněz? Protože vědí, že, dobrý první dojem dobře prodává. A oni chtějí prodat co nejlépe, Vy snad ne?

4. Inzerce na nesprávných místech

Možností, kde nabídnout k prodeji nemovitost, je spousta. Od cedule přímo na nemovitosti, přes známé v práci, kamarády v hospodě, místní inzertní noviny a bezplatné inzertní servery typu bazos.cz apod., až po drahé specializované realitní portály. Který z nich vybrat? Nabízí se zásada čím více, tím lépe, ale neplatí to vždy a doslova. Často si prodávající dostatečně neuvědomují, jakého kupce pro svou nemovitost hledají, a hlavně, kde takový kupec bude nemovitost ke koupi hledat. Obvykle platí, že nejvíc prodávajících inzeruje tam, kde je to zdarma. Ale pokud prodáváte dům za několik milionů korun, vhodný kupec ho asi nebude hledat na Bazoši. A i kdyby náhodou ano, v té chaotické záplavě stále se opakujících inzerátů s často nereálnými cenami ten Váš nejspíš ani nenajde. Na druhou stranu, pokud prodáváte zahradní chatku za padesát tisíc v zahrádkářské kolonii za městem, asi nebudete chtít platit stovky až tisíce korun za inzeráty na prestižních realitních serverech. Nehledě na to, že tam na zájemce, hledajícího co nejlevnější zahrádku, asi nenarazíte.   

5. Souboj s kupcem

Prodej nemovitosti je obchod a obchod má svá pravidla. Jedno z nich je, že souboj s kupcem nelze vyhrát. Často jsou v inzerátech vidět úsměvné poznámky, jako např. „jen vážní zájemci“, „realitní kanceláře nevolejte“, „jen zájemci s hotovostí nebo předschválenou hypotékou“ apod. Jak potom takový prodávající z telefonátu nebo při prohlídce nemovitosti pozná, jestli jde o vážného nebo nevážného zájemce, jestli má či nemá hotovost nebo předschválenou hypotéku, nebo jestli ta realitní kancelář náhodou nezastupuje vážného zájemce s hotovostí, který si ji na vyhledání vhodné nemovitosti najal? Spousta prodávajících zájemce o koupi jejich nemovitosti spolehlivě odradí. Některé už podobnou vylučovací selekcí v inzerátu, další svým jednáním a vystupováním při prohlídce nemovitosti nebo při následném dojednávání podmínek a podrobností prodeje tím, že se k zájemci chovají odmítavě, arogantně, povýšeně, mají nesmyslné požadavky apod. Pamatujte si, že kupec Vaši nemovitost od Vás koupit nemusí. I kdyby o ni měl zájem, tak pokud mu nebudete vyhovovat Vy jako prodávající, půjde se svými penězi jinam a koupí si jinou.

6. Prodej bez advokáta

S prodejem nemovitosti souvisí určité přesně dané právní kroky a úřední postupy. Pokud prodej řeší realitní kancelář, tak je zajistí automaticky a ručí za ně. Pokud prodáváte nemovitost sami, měli byste si na tyto kroky najmou odborníka, nejlépe advokáta. Služby advokáta nejsou zrovna nejlevnější, takže není divu, že mnozí prodávající chtějí ušetřit a zvládnout vše sami. Bohužel, v tomto případě jde o šetření na správném místě. V principu to sice možné je. Ale pominu-li čas strávený obvoláváním a obíháním úřadů a sháněním potřebných formulářů a razítek, je tu ještě jedna závažnější věc, kterou si většina takových šetřivých prodávajících neuvědomuje. Když jsem u stanovení prodejní ceny psal, že bývá jednou z nejdražších chyb, tak prodej nemovitosti bez advokáta může být tou úplně nejdražší. Pokud totiž uděláte chybu v tomto bodě, může se klidně stát, že nebudete mít ani nemovitost, ani peníze. Vy jste nevěděli, že i nemovitost se dá ukrást?

Přeji Vám úspěšný prodej Vaší nemovitosti bez zbytečných chyb.