Prodej nemovitosti s realitním makléřem, nebo bez něj?

Říjen 2021

V západních zemích, kde má realitní trh podstatně delší tradici než u nás, prakticky téměř neexistuje případ, kdy by majitel prodával nemovitost sám bez realitního makléře. U nás těchto případů v poslední době také ubývá, ale stále se ještě najdou majitelé, kteří se do prodeje pouští raději sami a o spolupráci s realitním makléřem nechtějí ani slyšet. Proč? 

Protože stále přetrvávají mýty a domněnky, že realitní makléř je majitelův protivník, který na něm jen bez práce vydělává, že při prodeji bez něj majitel ušetří na provizi apod. Čím dál více lidí už se totiž přesvědčilo, že ve skutečnosti je to naopak. Pokud tedy bude řeč o profesionálním realitním makléři, ne o někom, kdo se za něj jenom vydává. Pro ty, kteří si ještě nejsou jisti, tu máme 5 důvodů, proč je pro majitele nemovitosti výhodnější prodávat nemovitost s realitním makléřem než bez něj. 

1. Protože na tom vydělá

Domněnka, že při prodeji bez makléře prodávající ušetří za provizi, je mylná. Realitní makléř vždy prodá nemovitost rychleji a za vyšší cenu než samoprodejce, podle statistik asi o 5-10 %. Takže i po zaplacení provize pro makléře dostane prodávající víc peněz, než kdyby prodával sám. Makléř má sám zájem prodat za co nejvyšší cenu a umí stanovit cenu na horní hranici prodejnosti, nemovitost vhodně připravit, a tím její cenu ještě zvýšit, zajistit profesionální fotky, videoprohlídku, letecké snímky apod., prostřednictvím placených realitních serverů a reklamních kampaní dokáže oslovit mnohonásobně víc hledajících zájemců a umí vyjednat tu nejlepší možnou cenu ve prospěch prodávajícího. 

2. Protože má vše pod kontrolou

Realitní makléř není překupník, nemovitost od prodávajícího nekupuje. Makléř pracuje pro prodávajícího jako jeho zaměstnanec na základě zprostředkovatelské smlouvy. Prodávající si makléře najímá na práci, aby pracoval pro něj, v jeho prospěch a za jím předem určených podmínek mu našel nejvhodnějšího kupce. Odměna makléře je určená předem a je přímo závislá na tom, kolik peněz pro majitele z prodeje získá, takže je ve vlastním zájmu makléře, aby majitel získal co nejvíc. Prodejní cenu a podmínky prodeje stanovuje vždy výhradně prodávající, makléř mu může pouze dát doporučení podle svých zkušeností. Makléř nikdy nemůže prodat nemovitost bez souhlasu majitele, pouze najde kupce, který vyhovuje stanoveným podmínkám, prověří, jestli kupec má peníze a zajistí právní ochranu prodávajícího. Prodávající se pak sám rozhodne, kterého z nalezených zájemců o koupi si vybere a jestli s některým z nich za dohodnutých podmínek kupní smlouvu podepíše, nebo ne. 

3. Protože nic neplatí předem

Pokud majitel prodává sám, musí spoustu věcí zaplatit předem – odhad ceny, energetický štítek, inzerci, sepsání smluv u advokáta nebo notáře, ověření podpisů, advokátní nebo notářskou úschovu peněz, poplatky na katastru atd. Za makléřem stojí realitka, která všechno zaplatí ze svého a počká si na provizi, až prodávající dostane svoje peníze. Prodávající ze svého neplatí nic, a to ani v případě, kdyby se nakonec kupec vůbec nenašel. 

4. Protože to má bez starostí

Při prodeji bez makléřem se prodávající musí sám postarat o spoustu věcí, musí připravovat a fotit nemovitost, zadávat inzeráty a potom je mazat, odpovídat na desítky telefonů, odmítat nevhodné zájemce, smlouvat a dohadovat se s překupníky, dělat prohlídky, zjišťovat, jestli zájemci mají peníze, řešit rezervace, smlouvy, zápisy na katastru atd. Makléř se o tohle všechno postará sám, umí to a má v tom praxi, protože je to jeho práce, kterou dělá denně. Majitel tím ušetří spoustu peněz, času, starostí, učení, omylů a nervů. 

5. Protože má jistotu

Realitní trh je džungle, ve které se pohybuje spousta schopných profesionálních obchodníků, ale i spousta všeho schopných falešných obchodníků, překupníků a podvodníků. Pro samoprodejce je velice snadné z neznalosti něco přehlédnout, nechat se zmanipulovat a dotlačit do podpisu něčeho, co jej může připravit o spoustu peněz, nebo dokonce i o celou nemovitost. Případné soudní spory se pak táhnou spoustu let, stojí další peníze a velmi často je škoda bohužel nakonec prakticky nevymahatelná, protože profesionální podvodníci v tom umí velice dobře chodit. Realitní makléř je školený a z neznalosti nic nepřehlédne. Ví, na co si dát pozor, a navíc je ze zákona pojištěný, stejně jako realitka, která stojí za ním. Veškeré právní kroky zajišťuje výhradně prostřednictvím advokáta, rovněž ze zákona pojištěného. Majitel tím získává jistotu, která je k nezaplacení, protože i kdyby se náhodou stalo cokoliv, je chráněný a škodu mu zaplatí pojišťovna. 

Ve všech pěti uvedených bodech je samozřejmě řeč o profesionálním realitním makléři, ne o tom, kdo se za realitního makléře jen vydává. Stejně jako všude, tak bohužel i mezi realitními makléři totiž mohou existovat jak ti dobří, profesionálové, tak ti ostatní. 

Pokud se přesto rozhodnete prodávat svoji nemovitost sami bez realitního makléře, může se Vám hodit podrobný návod Jak prodat nemovitost bez realitky a neprodělat.